joi, 13 februarie 2014

Copiii invata programare- de prof. Bogdan Boroghina

Toti copii ar trebuie sa invete programare. Aceasta afirmatie nu imi apartine, dar sunt de acord. Aceasta afirmatie apartine lui Bill Gates. Cum putem sa realizam acest lucru. Este destul de frustant pentru un copil sa petreaca ore intregi invatand despre variabile, cicluri repetitive, functii, obiecte, samd.
Toti copiii trebuie sa invete programare. Acest lucru trebuie sa inceapa de la varste foarte mici.  Fiica mea Miruna, in varsta de cinci ani, a inceput sa  gandeasca in termeni de "if" si "while".  Daca ai terminat temele, poti sa te joci cu papusile.  Cat timp esti bolnava, nu trebuie sa mananci inghetata.  M-am gandit sa scriu o poveste pentru ea,  si pentru copiii din intreaga lume.  Impreuna cu sotia mea, Andreea, am scris aceasta poveste:  " Miruna invata sa programeze ".  Este o poveste in care simbolurile utilizate  in scheme logice sunt semne magice,  variabilele sunt cutii, si asa mai departe.  Aceasta este prima poveste.  Altele vor urma. De exemplu,  o poveste in care semnele magice formeaza  o harta magica (o schema logica).  Aceasta harta trebuie sa fie citita si interpretata,  in scopul de a scapa de dragonul cel rau.  Pas cu pas, vom ajunge la
obiecte simple la care vom atasa metode.  De la inceput, toate acestea vor fi sub forma de povesti si jocuri.
 in experienta mea de peste 15 ani ca profesor de informatica,  atat in scoala primara si liceu,  cred ca acest lucru este posibil.  In viata de zi cu zi, atat noi  cat  si copiii nostri,  trebuie sa luam decizii bazate pe raspunsul la o intrebare,  sau sa indeplinim aceeasi sarcina de mai multe ori  (actiuni repetitive). Programarea ne ajuta sa gandim organizat pentru a lua cele mai bune decizii la un moment dat.  Programarea ne ofera rezultate atunci cand cautam toate solutiile unei probleme,  sau dorim sa alegem cea mai buna solutie din mai multe solutii posibile.  Un program de calculator este un set foarte clar de instructiuni  logice, aranjate intr-o anumita ordine,  care au un inceput si un sfarsit.  Sper ca prin acest ebook,  sa  ajut  copiii sa iubeasca aceasta  lume fantastica, lumea a programelor de calculator. Cum invata copiii programare:  in acelasi fel in care invata adultii.  Trebuie sa inteleaga notiunea de algoritm,  notiunea de " IF ", notiunea de instructiune repetitiva.  Dar mai ales copiii invata prin povestiri.  Deci, haideti sa scriem povesti despre aceste notiuni.

Nu as fi realizat toate acestea fara sprijinul sotiei mele, Andreea Boroghina.


Vor urma, desigur, si celelalte.
prof. Boroghina Bogdan
Ploiesti, 15 februarie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.