marți, 9 decembrie 2014

Copiii pot invata programare- de prof Bogdan Boroghina

Toti copiii au nevoie sa invete sa programeze.
Iar aceasta trebuie sa se intample la varste foarte fragede. Cu cat mai repede, cu ata mai bine.
Trebuie sa ii invatam sa gandeasca in termeni de “DACA” si “CAT TIMP”.
DACA ai terminat temele
ATUNCI poti sa te joci

“ai terminat temele” este CONDITIA, iar “poti sa te joci” este ce sa se intample in cazul in care conditia este adevarata.

CAT TIMP esti racit
trebuie sa bei multe ceaiuri

“esti racit” este conditia, iar “trebuie sa bei multe ceaiuri” este ce sa se intample cat timp conditia este adevarata.
Putem sa ii ajutam, scriind povesti. De exemplu, o poveste in care simbolurile folosite in schemele logice sunt “semne magice”, iar variabilele sunt “cutii” in care pot fi adunate comori, banuti, etc.
Semnele magice pot fi reunite intr-o poveste, care sa descrie drumul prin care scapa de “dragonasul cel rau”.
In acest mod fiecare copil poate invata conceptele de baza ale programarii.
Copiii pot invata orice, cu conditia sa fie distractiv. Ce este distractiv pentru copii? Povestile, jocurile, desenele animate. Trebuie creata “o lume” a programarii, o lume care sa includa elementele de baza ale programarii in povesti, jocuri, desene animate.
Un exemplu simplu ar putea fi interschimbarea valorilor a doua variabile, numita si metoda celor trei pahare. Se poate crea o poveste simpla.
Programarea calculatoarelor dezvolta gandirea logica, capacitatea de analiza. Practic, nu cred ca va mai exista meserie in viitor in care cineva sa se poata descurca fara ajutorul calculatorului. "Hour of Code", campania initiata de Mark Zuckerberg, este un exemplu laudabil. Se vrea sa se demonstreze ca oricine, indiferent varsta si pregatirea, poate invata sa programeze. Sunt tutoriale video, jocuri distractive. Anul trecut au participat peste 15 milionae de studenti din toata lumea, anul acesta se doreste ca numarul lor sa ajunga la peste 100 de milione.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.